Het goede doel

Sweetbox Belgium is een initiatief van de organisatie Miss & Mister International Models.
Samen met de finalisten van de Belgische Miss & Mister verkiezing worden de boxen samengesteld en verkocht. Een deel van de winst die wordt behaald met de verkoop van de sweetboxen, wordt gedoneerd aan het rode kruis asielzoekerscentrum te Sint-Niklaas. Doormiddel van de verkoop van de sweetboxen, helpen wij het asielzoekerscentrum financieel met het voorzien van de eerste levensbehoeften aan asielzoekers.

Asielzoekers zijn mensen die hun thuisland ontvluchten en bescherming aanvragen in een nieuw land. ‘Asiel zoeken’ betekent dus eigenlijk bescherming zoeken.
Elk jaar laten heel wat mensen hun vertrouwde leven achter. Dat moeten ze vaak plots doen. Ze vluchten om te overleven, om te ontsnappen aan vervolging of geweld.
Andere mensen ontvluchten hun thuisland omdat ze er in armoede leven. Zij gaan op zoek naar een beter leven.
Als ze aankomen in een nieuw land kunnen deze mensen asiel aanvragen. Bv. in België.
In 2021 dienden in België 25.971 personen een verzoek in voor internationale bescherming. Dat aantal ligt 54% hoger dan in 2020.

Fedasil logoWaar heeft een asielzoeker recht op?

03/01/2020

Fedasil opvang
Vanaf het moment dat een migrant een verzoek om bescherming registreert in België, heeft hij recht op materiële hulp. Wat houdt dit in?
Verzoekers om internationale bescherming (asiel) hebben recht op materiële hulp gedurende het onderzoek van hun asielaanvraag. Die hulp betreft in de eerste plaats de basisbehoeften: een slaapplaats, maaltijden, sanitaire voorzieningen en kledij.

Fedasil organiseert die materiële hulp in collectieve centra (van Fedasil zelf, het Rode Kruis of een andere partner) of in individuele woningen die worden beheerd door een OCMW of een ngo. In totaal zijn er bijna 27.000 opvangplaatsen beschikbaar in België.

De asielzoekers krijgen dus geen financiële steun.

  • De asielzoeker verblijft in een opvangcentrum

Het opvangcentrum voorziet in alle basisbehoeften van de asielzoekers: onderdak, eten, medische verzorging. Het centrum organiseert ook individuele maatschappelijke begeleiding. Volwassen asielzoekers krijgen 7,90 euro zakgeld per week.

  • De asielzoeker verblijft in een individuele woning

In de meeste individuele woningen van het OCMW of een andere organisatie, moeten de asielzoekers zelf koken. Ze krijgen hiervoor een zestigtal euro leefgeld per week. Hiermee moeten ze voedsel kopen voor drie maaltijden per dag en ook hygiënische producten, zoals shampoo en scheermesjes.